Sommige goed gesorteerde bakkers verkopen ze nog: beschuitbollen. In de supermarkt moet je er vaak naar zoeken, nog vaker verkopen ze het helemaal niet en als ze het wel hebben dan ligt het meestal ergens onderop bij de broodafdeling. Vraag dus bij je bakker of supermarkt naar verse beschuitbollen als je ze niet direct kunt ontdekken.

De tekst gaat hieronder verder.

Een korte les beschuitbollen

Eerst even een lesje: wat is een beschuitbol eigenlijk? Een beschuitbol is in feite een halffabricaat. Beschuitbollen zijn gemaakt van zacht, iets gezoet witbrood en ze worden gebakken in een beschuitdop. Die dop staat over het deeg heen tijdens het bakken, waardoor de bol twee afgevlakte kanten krijgt. De benaming beschuitbol is dus eigenlijk niet helemaal goed, want uiteindelijk is er weinig bols aan. Maar dat geeft niets.

De tekst gaat hieronder verder.

Hartig of zoet

Een beschuitbol kun je doorsnijden en eten met hartig of zoet beleg. Dan eet je eigenlijk een plat kadetje. Je kunt hem ook beleggen en er tosti's van maken in een tosti-ijzer. Niet alleen is een beschuitboltosti lekker met ham en kaas, maar een zoete tosti met hazelnootpasta (en plakjes banaan!) is ook heerlijk. De oeroude beschuitbol heeft zoveel mogelijkheden dat hij eigenlijk nieuw leven ingeblazen moet worden. Hieronder staan twee variaties, maar laat je fantasie gerust los op de ontelbaar veel andere toepassingen.

Lekkere beschuiten bakken, veel lekkerder dan welk beschuitmerk dan ook!

Voor 8 gewone beschuiten

4 beschuitbollen

* Verwarm de oven voor op 140 °C.
* Snij de 4 beschuitbollen overlangs door en leg de halve beschuitbollen met de snijvlakken naar beneden op een bakplaat (niet invetten!). Bak in ongeveer 20 minuten tot ze de goudgele kleur van een beschuit hebben en het hol klinkt als je er op klopt.
* Kijk halverwege of het niet te hard gaat, temper anders de hitte. De beschuiten moeten niet zozeer bakken als wel drogen.
* Haal de bakplaat uit de oven, keer de beschuiten om en bak ze nu nog 15-20 minuten met de snijkanten naar boven tot ze helemaal droog en iets donker goudgeel zijn.
* Laat de beschuiten helemaal afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een afgesloten (beschuit)bus.

Hartige ontbijtbeschuitbol

Voor 4 stuks

4-8 reepjes ontbijtspek
4 verse eieren
4 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels geraspte kaas
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bakpapier

* Oven voorverwarmen op 200 °C.
* Bekleed de bakplaat met bakpapier.
* Snij dun het kapje van de bovenkant van beschuitbollen en hol de broodjes uit tot ongeveer 1 centimeter van de wand.
* Bestrijk de buitenkant van de beschuitbollen dun met olijfolie en zet ze op de bakplaat met bakpapier.
* Besmeer de holtes met tomatenketchup.
* Drapeer op de rand van de broodjes een reep ontbijtspek.
* Breek boven elk broodje voorzichtig een ei zodat de dooier heel blijft.
* Strooi over elk ei ongeveer een eetlepel geraspte kaas en maal er een beetje peper over.
* Bak de broodjes in het midden van de oven in 20-25 minuten tot het spek gebakken is en het eiwit helemaal gestold.

Zo'n ontbijtbeschuitbol zou het trouwens ook prima doen bij de lunch of 's avonds met bijvoorbeeld een kopje soep.